Haku

EMMA esittelee, tutkii ja hoitaa laajoja kokoelmia, joihin kuuluu yhteensä lähes 13 000 teosta. Jatkuvasti karttuvissa kokoelmissa on suomalaista ja kansainvälistä nykytaidetta, modernia taidetta ja designia. Omien kokoelmien lisäksi museoon on talletettu Saastamoisen säätiön, Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön ja Lars-Gunnar Nordströmin säätiön kokoelmat sekä merkittävä osa Collection Kakkonen -designkokoelmasta.

EMMA-kokoelma

Vesa-Pekka Rannikko: Vuo – virrat yhdistyvät, 2020. © Paula Virta / EMMA

EMMA-kokoelma

Modernismiin ja nykytaiteeseen painottuvassa EMMA-kokoelmassa on yli 3 000 taideteosta. Sen perustana on Espoon kaupungin taidekokoelma, joka sai alkunsa 1950- luvulla kouluihin hankituista taideteoksista. Suuri osa kokoelman teoksista on sijoitettu julkisiin tiloihin ja kaupunkitilaan.

EMMAan on lahjoitettu lisäksi useita pienempiä kokoelmia, kuten kineettisestä taiteestaan tunnetun Osmo Valtosen kokoelma; Karin, Åke ja Åsa Hellmanin kokoelma; Marjukka Vainion valokuvataiteen kokoelma ja Nokia-yhtiön nykytaiteen kokoelma. Museon opetuskokoelma Taidepakki on luotu elävöittämään taidepajoja ja opastuksia.

EMMA-kokoelma.fi
Saastamoisen säätiön taidekokoelma

Ola Kolehmainen: Hagia Sophia Year 537 III, 2014. © Ella Tommila / EMMA

Saastamoisen säätiön taidekokoelma

Saastamoisen säätiön taidekokoelma on yksi merkittävimpiä nykytaidekokoelmia Suomessa. Kokoelman perustana on kuopiolaisen teollisuussuvun yksityinen taidekokoelma. Säätiön kokoelmaa on esitelty EMMAssa museon perustamisesta lähtien. Vuodesta 2014 lähtien esillä on ollut jatkuvasti uudistuva Kosketus-kokoelmanäyttely, joka käsittelee ihmisyyttä eri näkökulmista. Syksyllä 2018 aloitettiin uusi yhteistyömuoto, jossa säätiö tilaa ajankohtaiselta ja kiinnostavalta nykytaiteilijalta vuosittain uuden teoksen kokoelmaan ja teoksen ympärille kuratoidaan näyttely taiteilijan tuotannosta.

saastamoinenfoundation.fi


Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelma

Rut Bryk: Kevätpilvet, 1981. © Ari Karttunen / EMMA

Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelma

Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelma perustuu taiteilijoiden henkilökohtaisiin työskentelyarkistoihin. Rut Bryk (1916–1999) ja Tapio Wirkkala (1915–1985) kuuluvat suomalaisen taiteen ja taideteollisuuden keskeisiin modernisteihin. Laaja Brykin ja Wirkkalan työhön perustuva kokoelma sisältää taideteoksia, designesineitä, luonnoksia, prototyyppejä ja arkistoaineistoja. Vuodesta 2017 lähtien kokoelma on ollut esillä EMMAn Bryk & Wirkkala -katseluvarastossa.

wirkkalabryk.fi
Collection Kakkonen

Kristina Riska, Alma Jantunen, Gunnel Nyman, Nanny Still, Birger Kaipiainen ja Michael Schilkin. © Ari Karttunen / EMMA

Collection Kakkonen

Kauppaneuvos Kyösti Kakkosen yli 10 000 muotoilu- ja taide-esineen kokoelmalla on poikkeuksellinen kulttuuriperintöarvo. Se sisältää merkittäviä kotimaisia ja kansainvälisiä teoksia 1800-luvun lopulta tähän päivään. Vuonna 2020 Kyösti Kakkonen, EMMA – Espoon modernin taiteen museo ja Espoon kaupunki solmivat yhteistyösopimuksen, jonka seurauksena Collection Kakkonen ja sen pitkäaikaista esittämistä varten rakennettu uusi näyttelytila avautuivat Näyttelykeskus WeeGeellä marraskuussa 2022. EMMAan talletetut yli 1 300 teosta keskittyvät kokoelman ytimeen: suomalaiseen keramiikkaan ja lasiin.

collectionkakkonen.fiKokoelmat